Minnie dannede ryg og sidestykke på en børnestol, som tydeligvis havde set meget bedre dage, og sammenlignet med et bedaget og afpillet juletræ, en ødelagt dukkevogn, en fodbold, der for evigt har mistet pusten, en gennem slidt sofaryg, afbrækkede trælister samt ikke mindst byggeaffald i posevis, var hun C-klassens sikre kort og vinder, da klimadagens sjoveste skrald skulle kåres.Mens regnen stille silede, blev der vejet affaldsposer, talt sammen og vurderet, hvilken klasse der havde samlet mest skrald, men regnestykket havde indbyggede benspænd.Nogle af dagens indsamlere havde brugt deres kreative hjerner til at opsøge en byggeplads for at få suppleret allerede indsamlet skrald, og selvom det hurtigt blev klart, at der var samlet væsentligt mere skrald end sidste års 66 kg., så var det ikke lige til at udpege en vinder, når nu der var en anelse skraldesnyd med i sækkene.Elevrådet gik forrest
At klimadagen blev realiseret, skyldtes elevrådets store arbejde. Sidste år blev klimadagen holdt i november, og det gav forfrosne hænder, så i år havde elevrådet besluttet at lægge klimadagen i marts, hvor kalenderen varslede forår.
I det hele taget har elevrådet været særdeles aktive i planlægningen og afholdelsen af årets klimadag, for på Fyrtårnet sørger Villads, Buster, Gustav, Katinka, Sophia og Line for, at elevdemokratiet blomstrer og når skolen samles for at samle skrald, så går elevrådet forrest.
På dagen samledes eleverne i auditoriet, og her forklarede Katinka, B-klassens elevrådsrepræsentant, de andre elever reglerne for skraldekonkurrencen, elevrådet havde sørget for en fælles sang og ikke mindst en klima-kahoot, før alle klasser kunne begive sig ud i de tildelte zoneområder for på to timer at indsamle så meget affald som muligt, helst mere end de andre, og der gik tydeligvis konkurrence i dagen.
Ved frokosttid samles elevrådet for at gøre status over en god klimadag. Evalueringerne kræver lidt flere regler til næste år, men alt i alt har elevrådet leveret en super dag, baseret på deres medelevers ønsker.
Line Iversen er lærer kontakten til elevrådet, og hun slår fast, at elevdemokratiet er sprællevende på Fyrtårnet, hvor klasserne ved skoleårets start har valgt deres elevrepræsentanter samt suppleanter, og hun storroser elevrådets indsats.
”For mig som lærer, er der ikke så meget der skal laves. Der er et fast rul for rådets møder, og elevrådet har selv valgt hvem der køber lækre ting til vores møder og hvem der sørger for at få skrevet beskeder og referater,” siger hun.
Katinka er dog ikke i tvivl om, at Lines arbejde er altafgørende vigtigt for elevrådet.
Hvert elevrådsmedlem har en sej ministertitel, der indebærer ansvar. Katinka er kreativitets- og meddelelsesansvarlig, Villads er forplejningsminister osv.
Forplejningsminister smager måske ikke af den helt store portefølje, men som alle ved, er der ikke mange møder, der kan holdes effektivt uden søde sager, så det er en magtfuld post.
Fyrtårnets elevråd er enige om, at deres arbejde giver super god mening, og de er meget interesserede i at få et samarbejde med andre skolers elevråd.
”En af de gode ting ved elevrådet er at vi lærer hinanden bedre at kende på tværs af klasserne. Det er en god måde at tale sammen på, men det ville være fedt, hvis der var flere piger med. Det ville også være fedt, hvis vi kunne lave en fælles klimadag med de andre skoler og deres elevråd, så vi kunne udvide konkurrencen lidt, ” siger Katinka.